Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-T2 test

Fuji XT-2: Goed en slecht tegelijk, ja het kan
Patrick Mollema
Ik heb er mijn tijd voor genomen om deze test te gaan schrijven. Zoals jullie misschien weten ben ik altijd erg enthousiast over Fuji en al haar producten. Ongeveer een half jaar geleden zag ik de eerste Fuji X-T2 voorbij komen in de handen van een cursist. Niet lang daarna nog één. En wat ik zag beviel mij niet. Ik dacht dit kan niet waar zijn. Zijn het exemplarische problemen? Of heeft Fuji half werk afgeleverd? Om dat zeker te kunnen stellen moest ik er gewoon meer zien. En nu na het zien van 6 Fuji’s XT-2 durf en moet ik deze test wel te schrijven.

De Fuji X-T2 is een dromedaris, een kameel die nog niet klaar is. De basis is absoluut goed net zoals bij de voorgangers, maar hij is niet klaar. Er ontbreekt nog het een en ander. En wat eraan ontbreekt is best wel een lijstje. Dit gaat de eerste niet goede test van een Fuji product worden.
Stacks Image 139
De problemen met het EVF en LCD display

Om maar meteen met de twee grootste problemen te beginnen. Dat zijn het EVF en het LCD display. Deze zijn niet goed in te stellen. Daardoor weet je nooit wat je ziet. Ondanks dat er in het camera menu instellingen aanwezig zijn voor beiden om ze verder fine te tunen. Je komt niet tot een juiste instelling.

  • Display donkerder, één standje, dan is het getoonde beeld direct weer te donker.
  • Display laten zoals het is en het display is te licht
  • Display laat te groene foto’s zien, dit is niet aan te passen, wel de hoeveelheid kleurverzadiging, maar daar zit het probleem niet
  • De EVF is te helder
  • Zet je de ECF één stand donkerder dan is het vertoonde beeld te grauw. Wit is niet meer wit en zwart is niet meer zwart
    • Deze stand is niet een helderheid aanpassing maar een contrast aanpassing.

Dit zorgt ervoor dat het heel lastig fotograferen wordt. Wat je ziet klopt niet en zodoende wordt het gissen naar wat je aan het maken bent. Voor RAW mensen geen enkel probleem, maar mensen zoals ik en inmiddels ook vele anderen die in JPG fotograferen is dat wel een probleem. En laat Fuji nou net zo geroemd worden om zijn goede JPG’s. En of dat nu waar is of niet je kunt je foto niet goed beoordelen. En daar heb ik heel veel problemen mee ten aanzien van Fuji en haar XT-2. Dit riekt naar freubel werk.

Een tijd lang is er ook op internet veel over te doen geweest over dit onderwerp. Fuji heeft niet gereageerd en niets gedaan. Bij slechts enkele klagers is er na heel lang klagen en doordrammen de camera vervangen door een beter model met een beter lcd display en EVF. Het kan dus wel! Of moet ik zeggen, ze zijn er wel?! Maar van de zes X-T2’s die ik heb gezien klopte er niet één. 6 uit 6 niet goed is slecht te noemen.
De problemen met het histogram en het hoge lichten scherm

Het histogram is een belangrijke tool om tot exacte belichtingen te komen. Fuji heeft hier bijzonder weinig aandacht aan besteed. Er klopt helemaal niets van. Waar een histogram op de computer een keurig en kloppend histogram laat zien, laat de XT-2 heel vaak niet meer dan de helft van het histogram zien. Aan de hoge lichten zijde van het histogram gaat het heel vaak mis. Dat wordt lastig nauwkeurig belichten op deze manier. Goed belichten is een ramp op deze manier. Onvoorstelbaar dat Fuji dit zo ontzettend slecht heeft uitgewerkt. Daarnaast is het histogram ook veel te klein. Ook door de EVF bekeken.

Het hoge lichten scherm laat zien door middel van knipperen wanneer iets uitgebeten is. Dat gebeurt bij alle zes de XT-2’s echter te vroeg. De ene is site vroeg en de ander laat heel vaak de helft van het histogram niet zien terwijl er wel degelijk beeld informatie aanwezig was in dat gedeelte. Het is onwaarschijnlijk slordig en slecht wat Fuji hiermee afgeleverd heeft. En het is zo stom. Want de X-T1 kon het wel. Waarom de X-T2 dan niet? Het kan niet anders zijn dat Fuji er veel minder aandacht aan besteed heeft.

Ik zal de X-T 2 nooit en te nimmer kopen. Ondanks de voordelen die dit model ook biedt die ik later zal bespreken. Fotografie wordt door de slechte afwerking van EVF, LCD display, histogram en hoge lichten scherm een vorm van russisch roulette. Je gokt dat je zojuist gemaakte foto goed is, maar zeker weten doe je het nooit. En laat ik nu net niet zo’n fotograaf zijn. Ik wil weten waarmee ik straks naar huis ga. Ik wil het zeker weten en niet er pas achter komen als ik weer thuis ben.

Ik verbeeld me nu even dat jullie de onderstaande vragen aan mij zouden willen stellen na de negatieve opening.

Hoe kan ik het dat ik nu zo negatief ben ineens en de hele wereld schrijft enorm positief over dit model van Fuji?

Tja, dat moet de rest van de wereld weten. Ik ben enorm gek op Fuji, dat ook nog eens en dat maakt het zo extra pijnlijk om dit te moeten schrijven. Zou het over een Canon camera gaan dan heb ik daar minder moeite mee. Maar het gaat niet over een Canon camera. Sterker nog, de punten hierboven waar ik zo negatief over ben is beter geregeld bij de aller goedkoopste Canon. Echt waar!

Waarom schrijven anderen dat dan niet?

Omdat ik veel kritischer ben, veel beter en nauwkeuriger fotografeer en dus ook veel hogere eisen stel aan de te gebruiken apparatuur. Raw fotografen zullen er minder snel last van hebben omdat die veel meer van hun nabewerking uitgaan. Ik wil het echter maken zoals ik het wil maken. Dat gaat met een X-T1 perfect en met een X-T2 absoluut niet. Ondanks dat de laatste in principe gewoon een betere camera is. Maar wat is beter als je het net meteen kunt zien.

Fuji wordt ten onrechte geprezen om haar geweldige jpg foto’s. Lariekoek. Dat kan met Nikon of Sony ook. Als je maar weet wat je moet doen. Maar omdat Fuji zoveel meer kan en instellingen heeft zijn velen er zich bij Fuji ineens in gaan verdiepen en kwamen tot de ontdekking dat het toch wel heel erg leuk is te proberen iets zo goed mogelijk in één keer vast te leggen. Zonder nabewerken en zonder RAW files. Dus Fuji is nu ineens het merk dat zo goed in JPG kan fotograferen! Nee, dat kunnen andere merken ook.

Maar als het dan zo belangrijk is bij Fuji dan moet Fuji er wel voor zorgen dat alles klopt. Met JPG moet je en vaak wil je dat ook, veel preciezer werken dan met een RAW bestand. Juist omdat je niet uitgaat van nabewerken. Nou enfin, dat wordt erg lastig met de XT-2. Ik sla echt dit model over. Ondanks de positieve dingen die ik later ga beschrijven.
Stacks Image 131
Histogram en hoge lichten scherm kloppen ook niet!
Het histogram na het maken van een foto laat heel vaak de helft van de informatie niet zien. Dit is vooral lastig aan de rechte zijde. De hoge lichten kant. In deze opname zie je het ook. Er zit wel degelijk wit in de foto, maar het histogram van de X-T2 laat je doen geloven dat je nog veel lichter zou kunnen belichten. Er is immers aan de rechter zijde nog behoorlijk wat belichting speelruimte over.

Het werkelijke histogram zie je links. Die komt vanuit de software op de computer. Die klopt. Het is een groot verschil met wat je op de camera ziet. Overigens is de rechter afbeelding een gesimuleerde omdat ik niet close genoeg het histogram van een X-T2 kon fotograferen. Ik heb geen goede macro lens. De X-T2 heeft een niet kloppend histogram maar ook nog een hoge lichten scherm wat niet klopt. Om het nog erger te maken. Het hoge lichten scherm laat iets knipperen ten teken van dat er een onderdeel in je foto overbelicht is. Dat doet de X-T2 echter te vroeg. Het is dan nog niet overbelicht, maar de camera wil je dat wel doen laten geloven.

De ene (histogram) laat te weinig zien en de andere (hoge lichten scherm) laat teveel zien. Op dat moment heb ik het helemaal gehad met een camera. Sony heeft hier ook een handje van. In diverse Sony modellen kom je dit ook tegen. Het is verschrikkelijk om hiermee om te moeten gaan voor zolang als je met deze camera zult werken. Het maakt het onnodig moeilijk. En echt, het is alleen maar omdat Fuji intern hier niet genoeg tijd aan heeft besteed om dit beter af te stellen. Net als de instellingen voor het EVF en LCD display.

Ook de indeling van het EVF scherm is een klein drama. Er wordt teveel in één scherm gepropt ( scherm met hoge lichten en histogram) waardoor alles te klein wordt. En je alle losse onderdelen op zich nauwelijks kunt zien. Fuji, kijk eens even hoe Nikon dit oplost met een D750 of een 810! Eén druk op een knop en over je foto heen een scherm vullend histogram. Zo moeilijk is dat toch niet? De helft van het huidige Fuji scherm wordt gevuld met informatie die je op dat moment helemaal nog niet wilt zien. Dat komt later pas. Je wilt eerst je hoge lichten scherm en je histogram beoordelen.

Het zijn echt stuk voor stuk allemaal stomme keuze geweest van Fuji. Vooral omdat het bij vorige camera’s beter was. Het enige wat redelijk betrouwbaar is is het live histogram. Die je in de je zoeker ziet voordat je een foto gaat maken. Dat is de meest betrouwbare van het hele stel. Hou die goed in de gaten. Dat is mijn tip om toch op een behoorlijke manier met deze camera te kunnen fotograferen.
Wat is er dan wel beter geworden?

De auto focus functie met continu focussen is enorm verbeterd. En dat werd tijd als je als merk all-round inzetbaar wilt zijn. Dus niet alleen stilstaande onderwerpen maar ook dingen als sportfotografie. Tot aan de X-T1 was het slecht en nu met de X-T2 is het nagenoeg net zo goed als bij de beste Nikon’s en Canon’s. De X-T2 laat nauwelijks steken vallen met snel focussen. Ik doe veel aan rugby fotografie en dat is een zeer goede test omgeving. Series van 8 foto’s in een seconde en alles was haarscherp van het begin tot het einde. Keer op keer, situatie voor situatie. Met een X-T1 is dat niet voor elkaar te krijgen. Met de X-T2 gaat dit probleemloos. Dit is een hele grote verbetering. Maar nu hopen dat het ook zo blijft.

In de X-T1 zat een prima EVF, LCD display, hoge lichten scherm en een histogram. In de X-T2 is dit alles verdwenen. Dus wie zegt mij dat het in de Fuji X-T3 ook weer zo goed zal zijn?
AF-C systeem

Hiervoor zou ik de Fuji X-T2 zo willen kopen. Wat een verademing en wat een verschil. De menu’s kloppen en zijn goed. Ik heb daar een beetje op intuïtie mee zitten spelen en het werkte allemaal even fraai en goed. Bij een middagje rugby fotografie waren denk ik 95% van de 648 foto’s haarscherp en perfect gefocust. Dit is de grootste verbetering die Fuji heeft toegepast in de X-T2.

Ja, er is ook nog een hele handige joystick om snel het focus punt te verplaatsen. Overgenomen van de X-Pro2. Helemaal goed en lekker om mee te werken. Over het AF-S scherp stellen schrijf ik niets want dat was al goed.
Stacks Image 146
Maar wat is de totaal indruk?

Ik ga slechts enkele foto’s laten zien die met de Fuji XT-2 gemaakt zijn. Zoals gewoonlijk is de beeldkwaliteit van een heel hoog niveau. Zit er een noemenswaardig verschil tussen de X-T2 en zijn voorgangers? Nee in mijn ogen niet echt. Het is wel allemaal nog wat scherper, maar daar heb je pas wat aan als je op A2 gaat printen. En hoeveel van de lezers doen dit? Juist, geen één. En daarmee vervalt de noodzaak om een X-T2 te kopen. Fotografeer je veel sport dan zou je wel een X-T2 kunnen kopen. Het verschil in AF-C snelheid en accuraatheid is opzienbarend vooruit gegaan. En je hebt 8 miljoen pixels meer. En vele scherpstelpunten.

Acros is een leuke nieuwe filmsimulatie mode. Die echt wel anders is dan een zwart wit film simulatie mode. Het oogt wat achter en fijner. Ik hou er wel van. Niet in combinatie met de korrels die je kunt aanzetten. Die zijn mij te regelmatig en daardoor komen ze te bedacht over. Maar dan laat je die lekker uitstaan en dan heb je er ook geen last van.
Conclusie:
In principe is de X-T2 een dijk van een camera. Het is alleen zo jammer dat Fuji niet genoeg tijd heeft besteed aan de instellingen in de fabriek. Dit is gewoon een kwestie van te snel een camera op de markt brengen die nog niet klaar is. Veel dingen worden opgelost in latere stadia met firmware updates. Dat werkt normaal gesproken perfect maar bij diverse problemen doet Fuji helemaal niets. De problemen met display (te groen en niet goed in te stellen) EVF ( te helder of te donker) zijn denk ik niet middels een firmware up te laten. Dan zouden de X-T2’s terug moeten de lokale hoofdkantoren en dat zou Fuji teveel geld kosten. Dit is een speculatie van mijn zijde, maar gezien mijn achtergrond denk ik dat ik heel ver bij de waarheid vandaan zit. Ik kan het alleen niet bewijzen.

Problemen met histogram en hoge lichten scherm moeten wel oplosbaar zijn middels een firmware update. Fuji zit echter een beetje in een spagaat denk ik. Ze geven gewoon helemaal niets toe van deze problemen en doen alsof hun neus bloed. Eén fout toegeven zal direct overgaan in dat de andere fouten ook opgelost moeten worden. Maar ja wat is het probleem? De hele wereld schrijft dat het een fantastische camera is, behalve ik. Kan hun lekker wat boeien!

Ik zeg dat de Fuji X-T 2 ook in potentie een fantastisch camera, maar hij is niet klaar. Of af. Ik zal hem nimmer kopen. Hij is mij veel te onnauwkeurig. Dat terwijl je er fantastisch mooie foto’s mee kunt maken. Ik zou een moord doen voor dat verbeterde AF-C systeem. Maar dan krijg ik de rest er ook bij. Laat mij dan nog maar een jaar of anderhalf doormodderen met de X-T1 totdat er misschien een verbeterde X-T3 komt. De X-T2 is voor mij het eerste product van Fuji wat de plank misslaat.

Plussen:

  • Fantastische beeldkwaliteit
  • Hele goede AF-C functie (eindelijk)
  • Joystick button voor verplaatsen focus punt
  • Acros is een leuke nieuwe kleursimulatie die echt wat toevoegt
  • Draadloos flitsen is verbeterd
  • Mooie kleuren en scherpte

Minnen

  • Hoge lichten scherm laat te snel uitbijters zien
  • Histogram scherm laat vaak de helft van het histogram niet zien
  • LCD display is te groen
  • LCD display is of te licht of te donker.
  • EVF display is te licht of te donker
Resumé:
In principe een goede camera, maar hij is niet af. Fuji laat teveel liggen qua ontwikkeling en het oplossen van lang bestaande problemen. Ik zou hem nooit kopen. Ook al zou ik nog zo graag over de sterk verbeterde Af-C functie willen beschikken die er inmiddels wel altijd is in alle opvolgende modellen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
8.0
7.5
8.0
6.5
6.0
7.5
Beoordeling: 7.0